Så fint at du vil publisere sammen med oss! Denne siden gir informasjon om noen viktige prinsipper for våre publikasjoner. Universell utforming er pålagt ved norsk lov og vi er opptatt av klarspråk. Vekting av andre emner kan variere mellom ulike publikasjoner. Ta kontakt hvis du lurer på noe.
Vi ser fram til å samarbeide med deg om å gjøre utdanning tilgjengelig.
Versjon: 15.10.2024
Universell utforming og klarspråk
Alle private og offentlige virksomheter som henvender seg til allmennheten er pålagt ved lov å følge universell utforming. Dermed gjelder det utdanning på alle nivåer. Dette er noe vi verken kan eller ønsker å velge bort.
Klarspråk er et element ved universell utforming. Det kan øke leserens utbytte, fremme kritisk tenkning og redusere misforståelser. Det kan dermed også bidra til å øke engasjement og deltakelse.
Viktig for noen – bra for alle!
Her kan du lese hva det betyr for deg når du skriver.
Universell utforming handler om å skape læremidler som er tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne. Dette innebærer å tilrettelegge både trykte og digitale ressurser slik at studenter med ulike behov får likeverdig tilgang til kunnskap.
For læremiddelforfattere betyr dette å integrere prinsipper som fleksible formater, god lesbarhet, tekstalternativer for bilder, og navigerbare strukturer, slik at læring blir inkluderende for hele studentmassen.
Eksempler:
- Ved bruk av bilder finnes det alltid et tekstalternativ. Dette er viktig for alle som bruker skjermlesere eller talesyntese i en eller annen form. De kan for eksempel ha synsutfordringer eller andre behov for lesestøtte.
- Tekster er organisert i en konsekvent struktur som gjør det enkelt å forstå forskjell mellom teksttyper og -nivåer. Dette er viktig de som for eksempel har leseutfordringer, og bidrar samtidig til høyere faglig utbytte for alle.
Universell utforming av læremidler fremmer mangfold og likeverd. Det sikrer at alle studenter kan delta aktivt i læringsprosessen, og på sikt bidrar det også til mer mangfold og varierte rollemodeller i skolen.
Klarspråk handler om å skrive på en klar, presis og forståelig måte, slik at budskapet er lett å lese og forstå for målgruppen.
For læremiddelforfattere kan det bety å bruke et språk som formidler komplekse akademiske konsepter uten unødig komplisering. Det innebærer for eksempel bevisst bruk av fagterminilogi, setningsbygging og forkortelser. Tekstens struktur er viktig for både klarspråk og universell utforming.
Eksempler:
- Ikke skriv: «Resultatene ble analysert av forskerne, og en konklusjon ble trukket.» (passivt språk)
- Skriv heller: «Forskerne analyserte resultatene og trakk en konklusjon.» (aktivt språk)
- Ikke skriv: «Det er ikke uvanlig at studenter…» (dobbel nektelse)
- Skriv heller: «Det er vanlig at studenter…»
Siste versjon: <nummer>
Last ned mal for Word her. <lenke>
Malen inneholder skriftstiler som letter den videre produksjonen når du har gjort ditt. Konsekvent bruk kan spare inn mange timer, og er en av måtene vi optimaliserer for god ressursutnyttelse og flyt.
Bruk skriftstilene i malen konsekvent:
- Det hjelper deg til å følge kravene til universell utforming
- Det blir lettere å oppdage feil
- Det sparer tid i tekstgjennomgang
- Det er avgjørende for digital publisering
Du kan også bruke skriftstilene til å opprette en innholdsfortegnelse som hele tiden viser en struktur på kapittel- og inndelingsnivå.
- Sørg for å bruke siste oppdaterte mal.
- Kontakt forlaget dersom du ønsker endringer.
Vi bruker skriftstiler litt mer omfattende enn man kanskje er vant til. Det har i hovedsak to årsaker. Det hjelper oss å ivareta universell utforming på en effektiv måte og vi kan gi leseren bedre støtte for hvert lesemodus.
Studenter bruker fagtekstene i ulike faser av læringen og med ulike formål for lesingen. Eksempler på slike lesemodi kan være:
- Førstegangs lesing – skaffe seg oversikt over fagstoffet
- Dyplesing for dypere forståelse av komplekse emner
- Selektiv lesing, der man kun fokuserer på spesifikke avsnitt eller temaer
- Gjentatt lesing for å huske eller repetere viktig informasjon
- Skanning etter nøkkelinformasjon for rask oversikt.
Skapia forlag ønsker å utvikle gode måter å hjelpe studenter i alle disse variantene. Struktur er et viktig middel for det. Et annet er hvordan digital formidling kan gi mulighet for tilpasse formatering, sortering og søk, skape oppsummeringer og anvende teknologi i læringen.
Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål.
Her beskriver vi tips og regler for klarspråk. Er du i tvil, så snakk med din redaktør.
Språkrådet har et kort nettkurs for skribenter. Se mer informasjon på Hvor kan jeg lære mer om universell utforming og klarspråk?
Det kommer stadig nye verktøy for klarspråk og universell utforming. Brukt riktig kan de være til hjelp – brukt feil blir de en tidstyv. Snakk med forlaget for å høre om vi har oppdaterte tips.
NB: Last ned siste versjon av malen.
Du har en faglig struktur. Skriftstiler i malen brukes til å formidle denne til leseren på trykk eller digitalt.
- Bruk tydelige overskrifter og underoverskrifter
Strukturer teksten med overskrifter som gjør det enkelt å navigere og finne informasjon i ulike lesemodus. Overskrifter må lages med skriftstilene i malen (ellers vil de se ut som brødtekst). - Vær konsekvent i bruk av overskrifter og underoverskrifter
Lag en logisk struktur. Unngå å hoppe over nivåer.
Slik:
Overskrift
Underoverskrift – nivå 1
Underoverskrift – nivå 2
Ikke slik (hopper over et nivå):
Overskrift
Underoverskrift – nivå 2
- Bruk korrekt språkformatering
Eksempel: Avsnitt, sitater og enkeltord på engelsk må formateres som engelsk språk i Word. Ellers vil skjermlesere eller talesyntese lese på feil språk. - Unngå å endre farger og fonter i teksten
Det vil bli fjernet automatisk fordi styling fra Word ikke blir med over i den publiserte teksten. Bruk kommentarfunksjonen hvis du har noen behov.
- Vurder om du kan skrive det viktigste først
Det fungerer som en “lesebestilling” og kan gi bedre forståelse av forklaringen som følger. - Sett punktum
Lange og komplekse setninger kan forvirre leseren. - Del teksten opp i avsnitt
Lange tekstblokker kan være tunge å lese. Avsnitt øker lesbarheten. - Bruk lister
Punktlister eller nummererte lister kan gjøre informasjonen mer oversiktlig og lettere å skanne. - Skriv aktivt, ikke passivt
Aktiv stemme gjør teksten mer engasjerende og tydelig. Eksempel: Skriv «Læreren vurderer eleven» i stedet for «Eleven blir vurdert av læreren». - Unngå dobbelt nektelse
Doble nektelser skaper forvirring. Ordet «ikke» kan være et faresignal: «ikke uviktig» -> skriv heller «viktig» - Bruk eksempler
Eksempler kan hjelpe leseren å forstå komplekse konsepter eller teorier.
- Tilpass språket til målgruppen
Studenter har ulike forutsetninger. Skriv med tanke på at alle kan forstå teksten. - Unngå akademisk sjargong
Overflødig akademisk språk kan virke fremmedgjørende. - Forklar fagterminologi første gang den brukes
Dette bidrar til at alle lesere lærer av teksten din. Unngå unødvendig bruk av fremmedord.
- Lag tekstbeskrivelser for bilder, diagrammer og illustrasjoner
Hvis bilder og illustrasjoner har tekst med betydning for forståelsen, må dette også stå i teksten og i bildets alt. tekst (alternativ som tekst leses av skjermlesere). - Tabeller og diagrammer kan ikke være bilder
Tabeller og diagrammer må formateres slik at skjermlesere kan lese opp innholdet på riktig måte. Ta kontakt hvis du er i tvil. - Unngå bruk av kun farger for å formidle informasjon
Noen brukere kan ha nedsatt fargesyn. Farger er derfor ikke tilstrekkelig for å formidle informasjon. (Vi kan altså ikke skrive «Den røde boksen i diagrammet viser at…»)
- Vurder om multimodalitet kan forsterke formidlingen
Se seksjonen om multimodalitet og snakk med din redaktør. - Har du forslag til bilder eller illustrasjoner?
Hvis du har forslag til konkrete bilder du ser på nett, så lag et eget dokument der bildene er nummerert og har lenke til der du fant det. Bildet må kontrolleres mht. opphavsrett. Husk at vi ikke kan bruke bilder fra Internett uten at de har en lisens som tillater kommersiell bruk.
Det kommer stadig nye verktøy som kan kontrollere en tekst. Brukt riktig kan de være til hjelp – brukt feil blir de en tidstyv.
Snakk med forlaget for å høre om vi har oppdaterte tips.
(Tekst kommer)
Læremidler
Vi kan publisere i ulike formater, blant annet læremidler som guider leseren gjennom stoffet med en tydelig pedagogisk struktur, refleksjonsoppgaver og studieveiledning.
Her kan du lese hva det betyr for deg når du publiserer på Skapia forlag.
(Tekst kommer)
(Tekst kommer)
Multimodalitet
Multimodalitet i læremidler kan bidra til engasjement, fleksibilitet i hvordan studentene tilegner seg kunnskap og økt læringsutbytte.
Her kan du lese hva det betyr for deg når du publiserer på Skapia forlag.
Forskjellige uttrykksformer (modaliteter) kan både supplere og utdype en tekst for å skape en bredere eller dypere mening. Det er en kommunikasjonsform som elever og studenter er kjent med fra hele sin oppvekst, og som kan engasjere og inspirere til fordypning.
Skapia forlag bruker følgende definisjon:
Multimodalitet handler om å skape mening gjennom å kombinere to eller flere uttrykksformer (modaliteter), som for eksempel skriftlig tekst, lyd, bilde og video.
Skapia forlag ønsker å legge til rette for multimodalitet når det er hensiktsmessig, men potensialet og mulighetene vil variere mellom ulike publikasjoner. Dette vil blant annet være avhengig av økonomi og om publikasjonen skal formidles digitalt, og må avtales spesielt i hvert enkelt tilfelle.
Multimodalt innhold kan f.eks. skapes gjennom bevisst bruk av illustrasjoner og foto, grafisk fremstilte modeller, lyd og video. Det kan inkluderes i boka i trykt og/eller digitalt format, eller formidles som et supplement utenom selve publikasjonen.
Her er det vi ber deg gjøre:
- Snakk med din redaktør tidlig om mulighetene for din publikasjon.
- Vurder hvilke faglige muligheter du ser for å supplere eller utdype teksten din med flere modaliteter.
- Noter deg emner som kan diskuteres i en reflekterende podkast, som supplement til den skriftlige teksten.
- Alle forfattere forventes å bidra til diskusjon/samtale i podkastformat, etter nærmere avtale.
Det er ikke hensiktsmessig å begynne produksjon uten avtale med forlaget, men får du ideer underveis, så vil vi veldig gjerne høre fra deg!